We Can’t Do It: TV om utmattningssyndrom – se den!

SVT Edit har gjort “We Can’t Do It!” tillgänglig för alla.

Serien är gjord av Fanna Ndow Norrby som är mest känd som den som startade instagramkontot “Svart kvinna” och podden “RASERIET“.

I den här serien diskuteras utmattningssyndrom, vilka de är, varför det händer så många fler kvinnor än män, och hur det går att motstå i en värld där vi nuförtiden utsätts för långt fler distraktionsmoment än någonsin, och gränserna mellan jobb och fritid suddas ut för många.

Själv har jag varit utmattningsutslagen två gånger. Första gången var när jag var ensam IT-tekniker och -administratör på en organisation; jag jobbade ständigt, och brukade sitta och gråta i en kulvert när jag inte orkade längre. När den andra gången slog till kunde jag inte ens forma ord, och visste knappt var jag var, eller vem jag var – så var det för mig. Det blev bättre, men sanningen är att för de flesta som varit med om att bli allvarligt utslagna av utmattning, är de efter 10 år fortfarande inte helt fullt återställda.

Det känns intelligent, friskt och modigt att se unga kvinnor stå och prata i den här dokumentären, där de berättar om hur glada de var att få så mycket ansvar, känna sig betydelsefulla, vilja leva upp till myten om att vara en “duktig tjej” som alltid ställde upp, och som svarade i telefon mitt i natten, som besvarade jobbmejl via Facebook, mess till privatmobilen. Och som alla en dag slogs så hårt av verkligheten, att de sjukskrevs.

Se dokumentärserien. Den är kort, koncis och oerhört nyktrande. Den borde vara obligatorisk att se för alla, för att väcka diskussioner om vad som faktiskt är värt här i livet, eller åtminstone på arbetsplatsen, för att kunna leva ett drägligt, och njutbart liv.

Tags: , , , , , , , ,
Translate to:

Leave a Reply